Marci a birkák közt

Lancaster, Lancashire, UK. utazok, kutatok, ismerkedem élő-élettelennel, világot látok, vuhúúúú!

Friss topikok

  • fabok: nekem nagyon nagy tapasztalat volt, tökjó ilyet csinálni! én egyelőre magamnak tartogatom, meg a s... (2011.10.09. 12:59) gyökerek
  • zseton: nagyon várjuk a folytatást! hogy állsz a készülődéssel, mi van a fejedben most??? (2011.09.21. 18:44) 1+3 tényleg 4?

Címkék

gyökerek

2011.09.23. 16:39 fabok

a hétvégét Miskolcon töltöttem a nagyszüleimnél. ők már nemhogy az arany, de a gyémántlakodalmon is rég túl vannak - 68 éve élnek immár öreges, de meghitt házasságban. nagyapám 1921-ben született az első világháború utáni keserves időkben, nagymama négy évvel később. amikor házasságot kötöttek, nagyapa három hétre rá már vonult is be katonának a felvidéki Losoncra. most életútinterjút csináltam vele, kb. 6-7 óra hanganyag jött össze a két nap alatt, nagymamával már nem is volt időm beszélgetni.

hallgattam ahogy az édesapja zsellér volt a nagyúti Károlyi-birtokon, édesanyja pedig nyaranta summásként dolgozott az ország másik végében. meg milyen volt gyerekként a városszéli Martintelep utolsó utáni házában élni: amikor az utcán bigéztek meg mezítláb rongylabdával focizni, reggelire cikóriakávét ittak egy szelet kenyérrel. az inasévek, amikor a 110 fillérből nyolcvanat haza kellett adni egyik bátyjáéknak, akikhez korán megárvulva került. meg hogy Horthy kormányzó milyen feszesen ült a fehér lovon Kassán, az első bécsi döntés után, amikor nagyapáék a cserkészzenekarban fújták a bevonuló sereg előtt. a világháború keserűsége, amikor napokig nem volt mit enni, és a bombázások élménye. a málenkij robot, és a szovjet katonákkal való kézzel-lábbal megértetés. és amikor az újjáépítés alatt volt olyan hogy, hetvenkét órát folyamatosan dolgozott fűtőként a vasútnál, de néha egy-egy szalonnadarabot legalább kaphatott a felkéreckedőkről (a személyközlekedés egy-két évre rá indult be újra!). az októberi események amit már párttagként élt meg a miskolci vasúti igazgatóságon - lincselések és feje tetejére állt rendszer, ami után még hónapokig minden este volt valami atrocitás a városban. a kádár rendszer mindennapjai és a vasutasvilág, meg hogyan szőtte át a viszonyokat a politika, amiről máig nehéz beszélni.

jó volt csak hallgatni és hallgatni Nagyapa történeteit, megtudni mi a története annak a festménynek, ami ő festett régen és máig ott lóg a régies nappaliban, vagy a kártyadoboznak, amiből gyerkkoromban esténként néha elővett. jó volt ez rögzíteni és magammal vinni és tudni honnan indultam. most is a fejemben vannak ezek a történetek, miközben próbálok a közelebb kerülni annak a messzi helynek a történeteihez, amitől már csak bő egy hét választ el engem.

A bejegyzés trackback címe:

https://marciinlancs.blog.hu/api/trackback/id/tr203251433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pzsuzsi 2011.10.09. 00:22:21

hú ez nagyon jó, már többször eszembe jutott, hogy életútinterjúkat kellene csinálnom a nagyszüleimmel - nagyon durva, ahogy (a szüleik történeteivel együtt) egy egész évszázad történelmét hordozzák magukban.
és fogsz vele valamit csinálni...?

idén nyáron volt még egy további ötletem is ezzel kapcsolatban: van egy cseh barátom, aki a nagypapája régi fotóiból kiállítást szervez + mellé interjúk, és arra gondoltam, h igazából valami regionális dolgot is lehetne ebből csinálni (csak így barátok között, úgyis ismerünk csomó környékbelit), mert a közép-európai országok történelme annyira össze van gabalyodva.
és ez egy szép emlékezetpolitikai és személyes gyökérkeresési dolog lehetne.. persze ez most tolódik, de ha érdekel, beszélhetünk majd róla, ha otthon leszünk:)

fabok 2011.10.09. 12:59:34

nekem nagyon nagy tapasztalat volt, tökjó ilyet csinálni!
én egyelőre magamnak tartogatom, meg a szűkebb családnak és lehet csak 5-10-20 év múlva veszem csak megint elő. nem szeretnék visszaélni nagyapa bizalmával hogy annyi személyeset elmesélt magáról, erre szerintem te is figyeljél!

igen, ez az egész ká-európai történetek összegabalyodása is tök érdekes, de nekem már az is valószínűleg egy teljesen más képet mutatna meg ha a másik szegedi polgár-értelmiségiségi nagyszüleim tudnának mesélni! de ha karácsonykor majd előkerülnek a családi történetek, kitalálhatunk valami jó projektet!:)
süti beállítások módosítása